Boek
Nederlands

Bloedmobieltjes : coltan in Congo

Seada Nourhussen (auteur), Jan-Joseph Stok (fotograaf)
Reportage in woord en beeld over de winning van coltan, gebruikt in mobiele telefoons, in Congo en de dramatische leef- en werkomstandigheden voor arbeiders en bevolking waarmee die gepaard gaat.
Titel
Bloedmobieltjes : coltan in Congo
Auteur
Seada Nourhussen
Fotograaf
Jan-Joseph Stok
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: KIT, 2011
183 p. : ill.
ISBN
9789460221460 (paperback)

Besprekingen

Coltan is een onmisbaar onderdeel van mobiele telefoons en wordt gewonnen in Congo, in gebieden waar ook goud, koper, diamant en andere mineralen worden gevonden. Vanwege de onmetelijke winsten die er gemaakt worden, zijn de mijnstreken van Congo al tientallen jaren het toneel van bloedige strijd tussen rebellenlegers, tussen rebellen onderling en het leger van Congo. Dit alles met buitenlandse steun. Er heersen volledige wetteloosheid, corruptie en machtswellust, met als gevolg onderdrukking van burgers, martelingen en verkrachtingen. De vraag is terecht: kleeft er bloed aan de mobieltjes die wij gebruiken? Deze titel wekt de verwachting, dat het boek een felle aanklacht zou zijn. Dit is niet het geval. Het blijkt zelfs een luchtige, anekdotische toon te hebben, relativeert het onrecht ('Er gebeuren nog andere nare dingen') en weet de lezer niet te overtuigen van het drama dat zich afspeelt in en rond de mijnen. De fotografie in het boek (in zwart-wit, vaak over twee pagina's) is voo…Lees verder

Over Seada Nourhussen

Seada Nourhussen (Gondar (Ethiopië), 1978) is een Nederlands schrijver, journalist en opiniemaker. Sinds februari 2018 is zij hoofdredacteur van OneWorld.

Nourhussen schreef voor de cultuurredactie van Elsevier en was redacteur bij de Volkskrant. In 2006 werd ze binnenlandverslaggever en daarna Afrikaredacteur van Trouw. Vanaf 2016 schreef zij daarnaast voor Trouw eens in de twee weken een column, waarin ze zich bezighield met de eenzijdige beeldvorming van Afrika en later ook met racisme in Nederland. Aanvankelijk bleef ze deze columns schrijven toen ze hoofdredacteur werd van OneWorld.

In november 2018 gaf ze haar column op, onder meer wegens de vele racistische reacties en dreigementen die ze ontving. Hoofdredacteur Cees van der Laan schreef in een reactie dat Nourhussen en andere opiniemakers met een andere huidskleur hard nodig zijn in het debat over de vraag hoe oud- en nieuwkomers zich tot elkaar moeten verhoud…Lees verder op Wikipedia