Boek
Nederlands

De wonderbare reis van Nils Holgersson

Selma Lagerlöf (auteur), Yvan Duque (illustrator), Annelies Kin (vertaler)
Nils (14) is gemeen tegen dieren. Op een dag verandert hij in een kabouter en kan hij de dieren verstaan. Op de rug van een tamme gans maakt hij een avontuurlijke reis door heel Zweden. Tijdens de reis wordt Niels aardiger voor dieren en voor mensen. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.
Titel
De wonderbare reis van Nils Holgersson / illustraties Yvan Duque ; tekst (ingekort en bewerkt) Selma Lagerlöf
Auteur
Selma Lagerlöf
Illustrator
Yvan Duque
Vertaler
Annelies Kin
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le merveilleux voyage de Nils Holgersson à travers la Suède
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2020
153 p. : ill.
ISBN
9789044839623 (hardback)

Besprekingen

Nils Holgersson is een 14-jarige jongen uit een arm boerengezin in Zuid-Zweden. Omdat hij erg lelijk doet tegen mensen en dieren wordt hij veranderd in een kleine kabouter die in het voorjaar op de rug van een gans terechtkomt en met een vlucht wilde ganzen meetrekt naar het noorden van Zweden. Zo leert hij zijn land goed kennen. De jongen beleeft veel avonturen, krijgt compassie met mensen en dieren, en krijgt oog voor de natuur. Daarom mag hij, als de vogels in het najaar langs zijn ouderlijk huis trekken, weer als een gewoon mens verder leven. Het klassiek geworden handboek voor schoolkinderen over de geografie van Zweden (uit 1906) heeft zeker ook educatieve en pedagogische aspecten. Deze uitgave is een vertaling van een aanzienlijk ingekorte Franse bewerking. De vele kleurrijke, vaak paginagrote illustraties zijn waterverftekeningen die digitaal bewerkt werden en de sfeer van het verhaal op een moderne manier weergeven, vaak vanuit vogelperspectief. Het lettertype is klein. Achte…Lees verder

Over Selma Lagerlöf

Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf (op het landgoed Mårbacka in de gemeente Sunne (Värmlands län), 20 november 1858 – aldaar, 16 maart 1940) was een Zweeds schrijfster, die vooral bekend is geworden door haar kinderboek Nils Holgerssons wonderbare reis.

In 1909 ontving ze, als eerste vrouw, de Nobelprijs voor Literatuur en in 1914 werd ze lid van de Zweedse Academie, het comité dat de Nobelprijs voor Literatuur toekent.

Ze woonde in de plaats Sunne, waar twee hotels naar haar zijn vernoemd. In haar voormalige woonhuis Mårbacka (nabij Sunne) is tegenwoordig een museum gevestigd.

Van 1991 tot 2015 stond haar portret op het bankbiljet van 20 Zweedse kronen. In 2015 is het portret van Astrid Lindgren hiervoor in de plaats gekomen.

Bibliografie

  • Gösta Berlings Saga (1891)
  • Osynliga länkar (1894)
  • Antikrists mirakler (1897)
  • En herrgårdssägen…Lees verder op Wikipedia