Dvd
Engels
Een maffialid die een straf van dertig jaar uitzit, weigert strafvermindering in ruil voor een getuigenis tegen zijn maten en besluit zijn eigen proces te voeren
Titel
Find me guilty
Drtsce
Sidney Lumet
Scenarist
T.J. Mancini
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Universal, 2006
1 dvd-video
Speelduur
ca. 120 min.
Aantekening
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld Oorspr. uitgebracht in 2006
EAN
5050582412536

Besprekingen

Een rechtbankdrama uit 2006 van Sidney Lumet (Serpico, The verdict, Twelve angry men) met in de hoofdrol actieheld Vin Diesel (The fast and the furious). Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen: in 1987-1988 werd in New York een 21 maanden durend proces gevoerd tegen twintig leden van de Lucchese maffiafamilie. Jackie 'Dee' DiNorscio (Diesel), die al een straf uitzit van dertig jaar, heeft weinig te verliezen en geen vertrouwen in advocaten. In plaats van te kiezen voor strafvermindering in ruil voor een getuigenis tegen zijn maten, besluit hij zijn eigen proces te voeren. Dana Linssen (NRC 21-4-'07): '(...) Find me Guilty ging aan de Nederlandse bioscopen voorbij en een beetje begrijpelijk is dat wel. Lumet is verliefder op zijn bijdehante hoofdpersoon dan op de onderliggende thema’s van de film. De solidariteit die DiNorscio voelt met zijn al te rattige makkers had juist binnen het genre van de legal thriller tot spannende momenten kunnen zorgen. Maar de uitkomst ligt op een…Lees verder

Over Sidney Lumet

Sidney Lumet (Philadelphia, 25 juni 1924 – New York, 9 april 2011) was een Amerikaans regisseur.

Lumet heeft meer dan 50 films op zijn conto staan. De bekendste werken zijn 12 Angry Men (1957), Dog Day Afternoon (1975) en Network (1976). In 2005 won hij een Oscar voor zijn gehele oeuvre. Lumet was eerst een acteur en later pas regisseur. Zijn vader was een acteur van het Yiddish theater en zijn moeder was een danseres. Lumet maakte zijn debuut in het New Yorkse Yiddish Art Theater. Hij was toen 4 jaar.

Hij overleed in Manhattan door complicaties bij een maligne lymfoom.

Filmografie

  • 1957: 12 Angry Men
  • 1958: Stage Struck
  • 1959: That Kind of Woman
  • 1959: The Fugitive Kind
  • 1961: Vu du pont
  • 1962: Long Day's Journey Into Night
  • 1964: The Pawnbroker
  • 1964: Fail-Safe
  • Lees verder op Wikipedia