Een lerares op een zwarte middelbare school wordt door een leerling met een mes bedreigd; als zij wordt vermoord, zijn de mensen uit haar omgeving ervan overtuigd dat hij de moordenaar is.
Titel
Schaduwzuster
Auteur
Simone Van der Vlugt
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2020 | Andere uitgaves
339 p.
ISBN
9789026353093 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Simone Van De Vugt verwierf eerder vooral in Nederland bekendheid als jeugdboekenschrijfster, en in 2004 genoot haar eerste thriller De reünie veel bijval. In Schaduwzuster vervolgt de auteur de eerder ingeslagen weg, waarbij dagelijkse voorvalletjes uit onze hedendaagse samenleving als uitgangspunt worden genomen voor een flinke dosis onderhuidse spanning, zonder dat zulks steeds moet ontaarden in bloed of geweld. De neiging bestaat om werken als Schaduwzuster te duiden als een keuken-en-tuin-thriller, ware het niet dat we daarmee afbreuk zouden doen aan de zorgvuldig opgebouwde structuur van de personages, de knap opgezette intrige en de erg realistische en herkenbare sfeer.

Marjolein, het hoofdpersonage, is lerares op een VMBO-school in Rotterdam, een school die druk bezocht wordt door kinderen van allochtonen en waar de problemen nooit van de lucht zijn. Marjolein is evenwel idealistisch ingesteld en haar engagement maakt haar tot een prima leerkracht, …Lees verder
De idealistische Marjolein, getrouwd met Raoul en moeder van Valerie, is docente Nederlands aan het Rotterdams College, een zwarte middelbare school. Op een dag wordt ze in de les door Bilal Assrouti, een negentienjarige scholier, met een mes bedreigd. Er volgen meer nare incidenten en als Marjolein wordt vermoord, zijn de mensen uit haar omgeving ervan overtuigd dat Bilal de dader is. Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven: vanuit het gezichtspunt van Marjolein, afgewisseld door dat van haar tweelingzus Marlieke. Vlot geschreven psychologische thriller.