Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het geheime dagboek van Adriaan Mole 13 3 /4 jaar

Sue Townsend (auteur), Huberte Vriesendorp (vertaler)
+1
Het geheime dagboek van Adriaan Mole 13 3 /4 jaar
×
Het geheime dagboek van Adriaan Mole 13 3 /4 jaar Het geheime dagboek van Adriaan Mole 13 3 /4 jaar

Het geheime dagboek van Adriaan Mole 13 3 /4 jaar

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Dagboeknotities van een 13-jarige jongen die het leven op school en thuis niet makkelijk vindt.
Onderwerp
Puberteit
Extra onderwerp
humor
Titel
Het geheime dagboek van Adriaan Mole 13 3 /4 jaar
Auteur
Sue Townsend
Vertaler
Huberte Vriesendorp
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The secret diary of Adrian Mole aged 13 3/4
Uitgever
Amsterdam: Rainbow, 2015 | Andere uitgaves
190 p.
ISBN
9789041711892 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Lekker tobben met Adrian Mole

Waarom is Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 ¾ jaar van Sue Townsend toch zo briljant? Sylvia Witteman, die er een nieuwe vertaling van maakte, legt uit.

Al zo lang ik me kan herinneren klaag ik over slechte vertalingen, en nu moest ik opeens laten zien dat ik het zelf beter kon. Gelukkig betrof het wel een van mijn lievelingsboeken: Sue Townsends 'geheime dagboek van Adrian Mole'. Ik was iets ouder dan 13 ¾ toen ik het voor het eerst las, een jaar of 16. Adrian was een naïef, conservatief Brits jongetje dat van Abba hield, ik was een lawaaiig weekendpunkje dat blowde en spijbelde. Van de Engelse politieke beslommeringen begreep ik niets (behalve dat Margaret Thatcher een slechte vrouw was, want dat hadden mijn punkvrienden me verteld), laat staan van het Engelse schoolsysteem. Mijn eigen dagboeken had ik tamelijk onlangs verscheurd en weggegooid uit schaamte voor de 'kinderachtige' ontboezemingen van mijn vroege tienerjaren. Maar Adrians dagboek vond ik meteen briljant.

Zoals alle écht leuke hoofdpersonen is Adrian een antiheld. Hij wordt gepest en afgeperst door zijn ruige en domme klasgenoot Barry Kent. …Lees verder

Het verhaal van de 13-jarige Adriaan Mole is zeker niet in de eerste plaats geschreven voor jongeren. Voor hen zijn de in dagboekvorm beschreven 'groeipijnen' waarschijnlijk verre van grappig, omdat zij er zelf nog middenin zitten. Voor volwassenen valt er veel te (glim)lachen om de dramatiek waarmee Adriaan zijn leven beschrijft. Hij lijdt onder zijn pukkelfrustratie, het ontwaken van zijn moeder als feministe (vervolgens gaat ze er met de buurman vandoor) en de werkloosheid van zijn vader. In de tweede helft doet het verhaal wat breed uitgesponnen aan en begint het op een 'maniertje' te lijken. Desondanks kan er veel, soms hardop, gelachen worden zonder dat het verhaal veel sporen achterlaat bij de lezer. Vanaf ca. 15 jaar.

Over Sue Townsend

Sue Townsend (Leicester, 2 april 1946 – aldaar, 10 april 2014) was een Engels schrijfster, die vooral bekendheid verwierf met haar serie dagboeken over het leven van Adrian Mole.

Biografie

Townsend was van eenvoudige komaf en werkte al vanaf haar vijftiende, onder andere als pompbediende bij een garage. Zij was al vroeg geïnteresseerd in literatuur en las veel. Na haar scheiding begon zij te schrijven, aanvankelijk voor het toneel. Haar doorbraak kwam met het verschijnen van het eerste dagboek over Adrian Mole (The Secret Diary of Adrian Mole, aged 13¾, 1982), een realistische en humoristische beschrijving van het geestesleven van een jonge adolescent. Dit boek werd onmiddellijk een wereldwijd succes, wat leidde tot een serie vervolgdelen. Daarnaast publiceerde zij een aantal romans, ook overwegend met een humoristisch karakter. Haar werken geven een humoristische kijk op de leefstijl en de politieke situatie in de period…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek