Boek
Nederlands

Denken als de dieren

Temple Grandin (auteur), Catherine Johnson (auteur)
De kijk van een autistische wetenschapster op diergedrag.
Onderwerp
Dierpsychologie
Titel
Denken als de dieren
Auteur
Temple Grandin Catherine Johnson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Animals in translation
Uitgever
Utrecht: A.W. Bruna Uitgevers, © 2005
348 p.
ISBN
90-229-8785-X (paperback)

Besprekingen

Temple Grandin bekijkt de wereld als een dier. Ze begrijpt moeiteloos hoe een koe totaal in de war geraakt door de reflectie van het licht, door een schaduw op de grond of een felle tocht. Ze beleeft de wereld immers net zo. Grandin is autistisch. Als kind werd ze taperecorder genoemd wegens haar voortdurend terugkerende gedachten en beperkte woordenschat. Ze werd ook altijd weer geboeid door kleine details en richtte zich op elk onderdeel van de wereld. Heel vermoeiend en totaal onnodig voor een mens. De meesten onder ons filteren bij een waarneming de details weg om zich enkel op de essentie te concentreren. Grandin benutte haar gave als "autistische savant" maximaal. Ze behaalde een doctorsgraad en specialiseerde zich dertig jaar lang in lijstjes met voor dieren beangstigende details. Zo werd ze de meest gewaardeerde dierenwelzijnsadviseur in Amerika. Haar checklist lag aan de basis van nieuwe regels voor dierenwelzijnscontrole in Amerikaanse slachthuizen. Ze analyseert niet alleen…Lees verder
Citaat achterflap: 'Autistische mensen kunnen denken op de manier waarop dieren denken. Dat geeft mensen zoals ik een unieke gelegenheid om 'dierentaal' te vertalen'. Menselijke emotie en interactie zijn voor de Amerikaanse wetenschapster Temple Gradin moeilijk te begrijpen, maar het gedrag van dieren voelt ze intuïtief aan. Door het autisme werken haar hersenen duidelijk anders dan die van normale mensen. Dit leidt tot een bijzondere wetenschappelijke visie, maar ook tot heel praktische inzichten over hoe dieren hun omgeving ervaren en er – veel preciezer dan wij – naar kijken. Ze is van mening dat dieren wel degelijk intelligent zijn en meer diepgang hebben dan veel wetenschappers stellen. Ook los van deze link tussen diergedrag en autisme is dit een boeiend en goed boek, dat diergedrag voor een breed publiek inzichtelijker maakt. Ook door de kijk op autisme spreekt het aan.

Over Temple Grandin

CC BY 2.0 - Foto van/door Steve Jurvetson from Menlo Park, USA

Temple Grandin (Boston, 29 augustus 1947) is Amerikaanse zoöloog en bekend hoogbegaafd persoon met autisme. Ze is hoogleraar aan de Colorado State University en professioneel ontwerper van 'diervriendelijke' slachterijen. In 2010 verscheen er een biografische film over haar leven.

Scholing

Grandin groeide op met de diagnose van hersenbeschadiging en pas op latere leeftijd met de diagnose autisme. Met steun van haar ouders en mentors op school, behaalde ze in 1970 een graad in psychologie, in 1975 een master en in 1989 een doctoraat in zoölogie.

Specialist

Grandin is in de eerste plaats een specialist in het ontwerpen en inrichten van installaties voor vee, zoals slachthuizen en rundveehouderijen. Ze probeert het vee in zo goed mogelijke omstandigheden te laten leven, wat de kwaliteit van leven van het vee en de kwaliteit van het vlees ten goede komt en de kosten drukt.

Lees verder op Wikipedia