Boek
Nederlands

Het koninkrijk van de taal

Tom Wolfe (auteur)

Het koninkrijk van de taal

Geschiedenis van de zoektocht in de negentiende en twintigste eeuw van antropologen en linguïsten naar een verklaring voor het ontstaan en wezen van natuurlijke taal.
Titel
Het koninkrijk van de taal
Auteur
Tom Wolfe
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The kingdom of speech
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2016
175 p.
ISBN
9789044632231 (paperback)

Besprekingen

Volgens Tom Wolfe is taal uniek voor de mens en bewijs van het fundamentele verschil tussen mens en dier. In dit boek vraagt hij zich af hoe het toch mogelijk is dat hiervoor geen wetenschappelijke verklaring wordt gevonden. Hij bespreekt allereerst het darwinisme en concludeert dat de evolutietheorie totaal geen licht werpt op ontstaan en wezen van taal. En hij stelt daarna in het andere deel van het boek dat ook de oppermachtige, transformationeel-generatieve grammatica van Noam Chomsky faalt om het wezen van taal te verklaren. Volgens Wolfe is taal niet het resultaat van natuurlijke selectie of van linguïstische structuren. Taal is een door de mens zelf gemaakt cultureel gereedschap dat dient als ondersteuning van het geheugen. Het boek is vlot geschreven, op het randje van populistisch. De tegenstelling tussen de antropologen Darwin-Wallace en de linguïsten Chomsky-Everet is overdreven. Tegenvoorbeelden van en problemen met zijn visie bespreekt Wolfe niet. Kennis van evolutiebiolo…Lees verder

Over Tom Wolfe

Thomas (Tom) Kennerly Wolfe (Richmond (Virginia), 2 maart 1930 - Manhattan, 14 mei 2018) was een Amerikaans auteur en journalist. Het verwerven of verliezen van sociale status is een belangrijk thema in zijn journalistiek en literair werk.

Wolfe was een van de grondleggers van New Journalism, een vorm van journalistiek die een mengeling is van gebruikelijke journalistieke methoden en de literaire methoden van de Beat Generation-schrijvers. Zijn essaybundel The Kandy-Kolored Tangerine-Flake Streamline Baby uit 1965 wordt gezien als een van de eerste voorbeelden van de New Journalism. Hij schreef over Amerikaanse subculturen zoals de hippiecultuur en het gebruik van lsd in de hippiecultuur. In zijn boek The Right Stuff beschrijft hij dan weer de geschiedenis van de Amerikaanse ruimtevaart, met veel aandacht voor de piloten die door de geluidsmuur vlogen en de eerste astronauten.

In 1987 verscheen zijn roman The Bonfire of the Vanities (Het vreugd…Lees verder op Wikipedia