Boek
Nederlands

Het Taaljaar 2016 : overzicht van de leukste taaltrends, bloopers, nieuwe woorden, wetenschapsnieuwtjes, lijstjes e...

Ton den Boon (auteur), Ruud Hendrickx (auteur), Sterre Leufkens (auteur)
+1
Het Taaljaar 2016 : overzicht van de leukste taaltrends, bloopers, nieuwe woorden, wetenschapsnieuwtjes, lijstjes e...
×
Het Taaljaar 2016 : overzicht van de leukste taaltrends, bloopers, nieuwe woorden, wetenschapsnieuwtjes, lijstjes e... Het Taaljaar 2016 : overzicht van de leukste taaltrends, bloopers, nieuwe woorden, wetenschapsnieuwtjes, lijstjes e...

Het Taaljaar 2016 : overzicht van de leukste taaltrends, bloopers, nieuwe woorden, wetenschapsnieuwtjes, lijstjes e...

Jaaroverzicht van taaltrends, aangevuld met wetenswaardigheden.
Titel
Het Taaljaar 2016 : overzicht van de leukste taaltrends, bloopers, nieuwe woorden, wetenschapsnieuwtjes, lijstjes en meer!
Auteur
Ton den Boon Ruud Hendrickx Sterre Leufkens
Taal
Nederlands
Uitgever
Utrecht: Van Dale, 2016
113 p. : ill.
ISBN
9789460773242 (paperback)

Besprekingen

Jaaroverzicht van taaltrends, verzameld door taalkundigen die per kalendermaand signaleren wat er aan nieuwsfeiten op het gebied van taal voorbijkomt. Begrippen als ontspullen, treitervlogs, etherdiscipline en andere modewoorden worden geduid en in een context geplaatst. Min of meer bekende Nederlanders en Vlamingen spreken zich uit over hun taalmoment van het jaar, elke maand krijgt zijn woord van de maand toebedeeld. Een rijk geïllustreerd, glossyachtig boekje in een slappe kaft dat echte wetenswaardigheden biedt en niet gemaakt leuk is. Tijdgebonden – lezers worden opgeroepen het publiekswoord van het jaar 2016 te kiezen – maar een informatief en gevarieerd bladerboekje dat nadrukkelijk ook van het Vlaamse taalgebied notitie neemt.

Over Ton den Boon

Ton den Boon (Oudewater, 25 maart 1962) is een Nederlandse woordenboekmaker en uitgever. Den Boon studeerde Nederlandse taal en letterkunde en Algemene Literatuurwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkte daarna ongeveer een decennium lang afwisselend als woordenboekredacteur en communicatieadviseur. Sinds eind jaren 90 is hij hoofdredacteur van het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal (beter bekend als de Dikke Van Dale). Daarnaast schrijft hij over taal, literatuur en beeldende kunst. Regelmatig levert hij bijdragen aan tijdschriften zoals Onze Taal, NWT Magazine en de krant Trouw.

Als lexicograaf publiceert Den Boon regelmatig over taalvernieuwing, met name over nieuwe woorden oftewel neologismen. Voor Stichting De Roos en Van Dale Lexicografie schreef hij tussen 2000 en 2005 een reeks nieuwjaarsgeschenken getiteld Taal van het jaar nul, Taal van het jaar één enz., inmiddels opgevolgd door het Jaarboe…Lees verder op Wikipedia

Suggesties