Boek
Meertalig

Gedichten 1917-1930

T.S. Eliot (auteur), Paul Claes (vertaler)
Tweetalige uitgave van alle gedichten uit 1917-1930 van T.S. Eliot (1888-1965) met uitzondering van 'The Waste Land', met toelichting op de verschillende fasen van Eliots schrijverschap.
Extra onderwerp
Poëziekrant
Titel
Gedichten 1917-1930 / T.S. Eliot ; vertaling en commentaar Paul Claes
Auteur
T.S. Eliot
Vertaler
Paul Claes
Taal
Meertalig, Engels, Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Uitgever
[Amsterdam]: Koppernik, © 2019
223 p.
Aantekening
Deze selectie is afkomstig uit Collected Poems 1909-1962, zoals opgenomen in The Poems of T.S. Eliot Alle gedichten zijn opgenomen zowel in het Engels als in de Nederlandse vertaling.
ISBN
9789492313812 (hardback)

Besprekingen

Prachtige tweetalige uitgave van alle gedichten uit 1917-1930 van T.S. Eliot, met uitzondering van 'The Waste Land'. In deze periode schreef hij legendarische werken als 'The Lovesong of J. Alfred Prufrock', 'The Hollow Man' en 'Ash-Wednesday'. Vertaler Paul Claes geeft toelichtingen op de verschillende fasen van Eliots schrijverschap. Ook voegt hij gedegen noten toe, die inzicht geven in de symboliek, literaire en bijbelse verwijzingen en mogelijk biografische elementen in de gedichten. Daarmee is deze bundel een goede introductie tot de dichter. De noten staan gelukkig achter in de bundel, zodat het goed mogelijk is om de gedichten ook vrij in je op te nemen, zonder direct te duiden. De tweetaligheid van de bundel verleidt tot vergelijk: sommige oplossingen van Claes zijn subliem, andere lijken wat veel van het origineel af te dwalen. Het maakt vooral duidelijk hoe moeilijk het is om gedichten te vertalen. Daarmee geeft deze uitgave ook heerlijke stof tot nadenken over taal en dat i…Lees verder

Over T.S. Eliot

Thomas Stearns Eliot (Saint Louis (Missouri), 26 september 1888 – Londen, 4 januari 1965) was een Amerikaans-Brits dichter, toneelschrijver, cultuurfilosoof en literatuurcriticus. Hij was een van de belangrijkste figuren uit de wereld van de literatuur van de 20e eeuw, een van de grootste vernieuwers van de poëzie, en kreeg in 1948 de Nobelprijs voor Literatuur.

Levensloop

Eliot werd geboren als zoon van Henry Ware Eliot en Charlotte Champe Stearns als de jongste van zeven kinderen. Zijn grootvader van vaderskant, William Greelleaf Eliot, was de stichter van een unitaristische kerk in St. Louis en oprichter van de Washington University. Zijn vader was een rijke zakenman, zijn moeder was een dichteres en sociaal werker. Door een dubbele hernia was Eliot niet in staat om zware fysieke inspanningen te leveren. Na zijn middelbare school volgde Eliot een voorbereidingsjaar aan Smith's Academy, waar hij Oudgrieks, Latijn, Frans en Du…Lees verder op Wikipedia