Boek
Nederlands
Gefingeerde autobiografie van een jonge edelman die in de loop van eeuwen langzaam een vrouw wordt.
Titel
Orlando : een biografie
Auteur
Virginia Woolf
Inleider
Marja Pruis
Vertaler
Gerardine Franken
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Orlando : a biography
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Orlando, © 2019 | Andere uitgaves
320 p.
Aantekening
Gemoderniseerde vertaling
ISBN
9789492086969 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

‘Orlando’ is zonder twijfel één van de amusantste en meest toegankelijke romans uit het oeuvre van de Engelse schrijfster Virginia Woolf (1882-1941). Zoals de ondertitel aangeeft hebben we in feite met een biografie te doen, zij het dat de hoofdpersoon Orlando een fictieve figuur is: een jonge edelman die in de loop der eeuwen langzaam verandert in een vrouw. Orlando's biografe is allesbehalve een neutrale vertelinstantie, maar neemt telkens de gelegenheid te baat haar eigen mening te ventileren over uiteenlopende zaken als de biografie (waarbij zij niet zuinig is met kritiek op de traditionele Victoriaanse geschiedschrijving), de verhouding tussen de seksen en het schrijverschap. Met een inleiding van Marja Pruis en aantekeningen van de vertaler. Met register.

Over Virginia Woolf

Virginia Woolf (South Kensington (Londen), 25 januari 1882 – Lewes (Sussex), 28 maart 1941) was een Brits schrijfster en feministe. Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog was Woolf een belangrijke figuur in het literaire leven van Londen. Ze was lid van de Bloomsburygroep.

Leven

Woolf werd als Adeline Virginia Stephen geboren te Londen, in een klassiek Victoriaans gezin. Haar vader Sir Leslie Stephen was een bekend redacteur en literair criticus. Na de dood van haar moeder Julia Jackson in 1895 maakte ze haar eerste zenuwinzinking door. Later zou ze in haar autobiografische verslag "Moments of Being" laten doorschemeren dat zij en haar zuster Vanessa Bell slachtoffer waren geworden van seksueel misbruik door hun halfbroers George en Gerald Duckworth. Na de dood van haar vader verhuisde ze met haar zuster Vanessa naar een huis in Bloomsbury. Ze vormden het begin van een intellectuele kring die bekend zou worden als de B…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek