Boek
Nederlands

Lieve woordjes

Virginie Hanna (auteur), Véronique Hermouet (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een meisje vertelt over haar vriendje. Hij deelt zijn koek met haar, draagt haar schooltas, plukt madeliefjes voor haar etc. De jongen houdt van haar omdat ze knap is, aandachtig naar hem luistert en hem warme kusjes geeft. Allebei zijn ze dol op lieve woordjes.
Onderwerp
Verliefd zijn
Titel
Lieve woordjes
Auteur
Virginie Hanna
Illustrator
Véronique Hermouet
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Petits mots d'amoureux
Editie
1
Uitgever
Mechelen: Baeckens Books, 2012
[26] p. : ill.
ISBN
9789077826447 (hardback)

Besprekingen

Als je Lieve woordjes, een oblong cadeauboek, opent, wekken de rode achtergrond en hartjes meteen een romantische sfeer op. Op de titel- en de slotpagina kunnen verliefden de naam van hun geliefde invullen. Het verhaal begint met de vraag: 'Een liefje, wat is dat?' 'Weet je dat niet?', waarna Juliette (de ik-persoon) aan het woord is en kleuters vertelt hoe haar liefje is en met concrete voorbeelden uitlegt wat hij allemaal doet voor haar.
Tien pagina’s lang komen we te weten hoe speciaal Emiel is en wat jongens kunnen doen om een meisjeshart te veroveren. Een liefje is vriendelijk en deelt zijn koeken. Hij is ook heel sterk en draagt haar schooltas en jas. Een liefje ruikt lekker, want hij plukt bloemen voor zijn meisje. Hij is ook dapper en verdedigt haar altijd, waardoor ze nooit bang hoeft te zijn. Hij is ook wel een beetje gek en trekt gekke bekken, zodat zij altijd vrolijk is.
Dan neemt Emiel het van Juliette over. Deze overgang is duidelijk aangegeven door de …Lees verder
Julliette (ik-figuur) legt uit wat een liefje is en wat hij voor haar betekent. Halverwege het boek komt Emiel aan het woord, die vertelt wat zijn liefje voor hem betekent. Aan het eind blijken Julliette en Emiel vriendje en vriendinnetje te zijn. Per dubbele pagina wordt in vier tot zes regels tekst – in vrij ouderwets taalgebruik, dat niet past bij de leeftijdsgroep en met veel zoete woordjes – verteld wat een liefje zoal doet: elke vrijdag madeliefjes voor je plukken op het schoolplein, je verdedigen en je laten lachen. De illustraties zijn geplaatst over dubbele bladzijden, waarop in het eerste gedeelte Julliette te zien is, als een popperig meisje met een groot hoofd, heel veel haar en bijna ronde ogen. Voor Emiel in het tweede gedeelte geldt ongeveer hetzelfde, maar nu met sproeten. In beide gevallen zijn de verhoudingen ver te zoeken. Oblong uitgave met gewatteerd omslag. In dezelfde uitvoering verscheen tegelijkertijd 'Kusje! Kusje!' voor iets jongere kinderen*. Vanaf ca. 4 jaar.