Boek
Nederlands

Verzameld werk

+1
Verzameld werk
×
Verzameld werk Verzameld werk
In de reeks:
Genre:
Zeven novelles en twee gedichtenbundels, waarin liefde en homoseksualiteit centraal staan.
Titel
Verzameld werk
Auteur
Willem Bijsterbosch
Taal
Nederlands
Uitgever
[Groningen]: uitgeverij Kleine Uil, © 2018
646 p.
ISBN
9789492190789 (hardback)

Besprekingen

Vergeten en toch verzameld

Novellen. Een schrijver uit de marge, en toch een Verzameld werk. Willem Bijsterbosch' moeilijk te classificeren homo-erotische korte romans krijgen misschien een verdiend tweede leven.

Van Willem Bijsterbosch is weinig meer over dan het stoere zwart-witportret dat hierbij is afgedrukt. Toen hij in 2010, op zijn 54ste, dood in zijn huis in Den Haag werd aangetroffen, was hij vergeten. Hij lag daar al enkele dagen; niemand had hem gemist. Hij werd op kosten van de gemeente gecremeerd. Dat einde in mineur en anonimiteit is enigszins te verklaren, want uit de weinige getuigenissen valt op te maken dat hij de laatste jaren een leven in de marge leidde. Hij was ook schrijver af; hij had al bijna vijftien jaar niets meer gepubliceerd. En vandaag ligt zijn Verzameld werk als eerste deel van een nieuwe regenboogreeks voor - hoe merkwaardig is dat?

Willem Bijsterbosch debuteerde als dichter in 1981, werd bekroond en door Hans Warren opgemerkt, maar schakelde na twee bundels over op proza, waar hij zich toelegde op een minder populair genre: de novelle of korte roman van een honderdtal bladzijden. Een veelschrijver was hij niet. Hij werd door Bert Bakker uitgegeven, …Lees verder

Het verzameld werk bevat zeven novelles en twee gedichtenbundels van de in 2010 overleden schrijver. Zijn werk verscheen tussen 1981 en 1997, waarna hij vergeten werd. In alle verhalen speelt homoseksualiteit een rol, maar op een andere manier dan we in de Nederlandse literatuur gewend zijn. Het gaat niet over moeilijke coming-outs, acceptatie of aids; homoseksualiteit wordt niet geproblematiseerd, waardoor het een verademing is om te lezen. De liefde tussen de hoofdpersonen en zijn gabbers is vanzelfsprekend. De verhalen schetsen een donkere en spannende wereld in de stad, die zich voornamelijk afspeelt in parken en kelders. Daarnaast is er het idyllische platteland, waar de seizoenswerker de jonge hoofdpersoon inwijdt in het ‘stoeien’. Er zijn weinig Nederlandstalige werken waarin homoseksualiteit als vanzelfsprekend wordt gezien. Hierdoor zijn deze verhalen nog steeds relevant, zeker voor mensen die nog in coming-out fase zitten. Het is te hopen dat het werk van Bijsterbosch door d…Lees verder

Over Willem Bijsterbosch

Willem Bijsterbosch (Vught, 23 oktober 1955 – Den Haag, 18 januari 2010) was een Nederlandse dichter en schrijver. Hij debuteerde met de dichtbundel Motief onbekend die in 1981 verscheen bij uitgeverij Bert Bakker. De psychologische roman Van de wachters, die in 1997 bij uitgeverij Anthos verscheen, was de laatste publicatie van zijn hand.

Bijsterbosch was lange tijd een vaste en bekende medewerker van veel deelnemers aan de boekenmarkt in Den Haag. Voor die tijd werkte hij tientallen jaren als secretaresse bij een Ministerie in Den Haag.

Bibliografie

  • Motief onbekend (1981)
  • Alarmfase een (1983)
  • Handlangers (1985)
  • Van een knecht (1987)
  • Ketser de Neger (1990)
  • De opzichter (1992)
  • In opdracht (1993)
  • Van de wachters (1997)
  • Verzameld werk (2018)
Lees verder op Wikipedia