Boek
Nederlands

De tragedie van Hamlet, prins van Denemarken

William Shakespeare (auteur), Erik Bindervoet (vertaler)
+1
De tragedie van Hamlet, prins van Denemarken
×
De tragedie van Hamlet, prins van Denemarken De tragedie van Hamlet, prins van Denemarken

De tragedie van Hamlet, prins van Denemarken

In de reeks:
Eigentijdse vertaling van de tragedie van de Engelse schrijver (1564-1616).
Titel
De tragedie van Hamlet, prins van Denemarken / W. Shakespeare ; geheel opnieuw, compleet en naar de meest gezaghebbende bronnen vertaald door Erik Bindervoet ... [et al.]
Auteur
William Shakespeare
Vertaler
Erik Bindervoet
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Harmonie, 2000 | Andere uitgaves
[64], XVII p. : ill.
Aantekening
Pagina's genummerd van 952 tot 1004 Vert. uit het Engels
ISBN
90-6169-612-7

Besprekingen

Het mooiste geschenk dat Shakespeare ooit aan niet-Engelstaligen heeft gegeven, is dat hij zijn literair werk in het Engels heeft geschreven. De Engelsen wagen zich na vierhonderd jaar nog steeds niet (of nauwelijks) aan hertalingen of aangepaste versies van Shakespeare's toneelstukken, en blijven de mooie (maar uiteraard archaïsche taal) in zijn oorspronkelijke vorm hanteren. Een niet te onderschatten handicap tegenover de anderstalige theatermakers: in eender welk niet-Engels taalgebied kan elke nieuwe generatie een nieuwe vertaling maken van een gedeelte of van het geheel van het theaterwerk van de grote Will. Steeds geactualiseerd, en altijd opnieuw fris van de lever. Ja, je kan zelfs een kersverse nieuwe en uitstekende vertaling terzijde laten liggen, omdat je als regisseur een bepaalde enscenering in je hoofd hebt, en daarvoor à la carte een aangepaste versie wil laten maken.

Het gamma is bijzonder groot. Je kan een nieuw stuk schrijven dat enkel geïnspireerd is op het…Lees verder
Nadat de koning van Denemarken door zijn broer Claudius is vermoord, trouwt zijn weduwe binnen twee maanden met de moordenaar van haar man. Haar zoon, kroonprins Hamlet, is hierdoor zo geschokt dat hij, om de moord op zijn vader te wreken, doet of hij krankzinnig is geworden. Zijn oom stuurt hem naar Engeland om hem daar te laten vermoorden. Maar hij ontsnapt en gaat terug naar Denemarken, waar hij getuige is van de begrafenis van zijn geliefde Ophelia, die is verdronken. In een duel met haar broer Laertes sterft hij. Deze eerste grote tragedie (1603) van de belangrijkste Engelse schrijver (1564-1616) is indringend en goed opgebouwd en beschrijft heel poëtisch, met veel psychologisch inzicht en humor, hoe een overgevoelige jongeman reageert op de harde wereld om hem heen. Deze vertaling, gemaakt voor de vanaf 1 januari 2001 gespeelde coproductie van Hamlet door 'Het Barre Land' en 'Het Kaaitheater', is eigentijds en doet recht aan de inhoud, maar gaat ten koste van de poëzie. De uitga…Lees verder

Over William Shakespeare

William Shakespeare (Stratford-upon-Avon, ± 23 april OS 1564, gedoopt 26 april 1564 – aldaar, 23 april OS 1616) was een Engels toneelschrijver, dichter en acteur.

Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht, niet alleen vanwege de kwaliteit van zijn werken, maar ook vanwege zijn enorme invloed op de Engelse taal, waarin nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem zijn toe te schrijven. Hij schreef 154 sonnetten en een aantal langere gedichten en kan beschouwd worden als de eerste moderne toneelschrijver. Zijn toneeloeuvre bestaat uit 38 werken, verdeeld over drie genres: tragedies, historische stukken en komedies over tijdloze, universele thema's die tot op de dag van vandaag gebruikt worden voor theaterbewerkingen, opera's, musicals en films.

Leven

Geboorte

William Shakespeare (ook gespeld Shakspere, Shaksper, e…Lees verder op Wikipedia

Suggesties