Livre
Néerlandais

Springende pinguïns en lachende hyena's

Jesse Goossens (auteur), Marije Tolman (dessinateur)

Springende pinguïns en lachende hyena's

Public cible:
3-5 ans et plus
Wist je dat ijsberen linkshandig zijn? Of dat krekels horen met hun knieën? En dat kamelen hele dikke lippen hebben, waarmee ze zelfs cactussen kunnen eten. Vijftig spreads, met telkens een grote illustratie van een diersoort en daarbij een weetje.
Sujet
Dieren
Titre
Springende pinguïns en lachende hyena's
Auteur
Jesse Goossens
Dessinateur
Marije Tolman
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2013
103 p. : ill.
ISBN
9789047705284 (hardback)

Commentaires

De hoeveelheid weetjes over dieren die je kinderen kunt serveren is groot, maar niet oneindig. Er komt dus een moment dat de interessantste wetenswaardigheden over dieren wel verteld zijn. Auteurs en illustratoren kunnen zich dan onderscheiden door de informatie opvallend te presenteren, door minder voor de hand liggende dieren te kiezen of door gekke weetjes te brengen over bekende dieren. Recentelijk zijn daar mooie voorbeelden van verschenen zoals Nul is een raar getal, een telboek met dieren van Henriette Boerendans.
Op de voorkant van dit werk van Marije Tolman en Jesse Goossens staat, opvallend, geen tekst. Wel een tekening van opeengestapelde dieren, die alludeert op het bekende beeld van de Bremer Stadsmuzikanten uit het gelijknamige sprookje van Grimm. Deze ongeordende stapel genoeglijk ogende dieren, met een dik nijlpaard bovenop, en het ontbreken van een titel maakt nieuwsgierig naar wat er in het boek nog meer te zien is.
Jesse Goossens, die als redacteur bij…Lire la suite
Wist je dat de hersenen van een struisvogel kleiner zijn dan een oog? Dat een haai altijd beweegt, zelfs als hij slaapt de dat een ijsbeer linkshandig is, net als de meeste kunstenaars? Dat de slagader van een blauwe vinvis zó groot is dat een mens er doorheen kan kruipen en dat de ribbenkast van een nijlpaard zó groot is, dat een kind van 1.20 meter er rechtop in kan staan? In dit grote, prachtige prentenboek met leeslint staan wel vijftig dieren om de beurt in het middelpunt. Ze zijn afgebeeld op grote, omkaderde geschilderde prenten over anderhalve pagina. De illustraties zijn zacht van kleur en zichtbaar met liefde gemaakt. De dieren zijn door Gouden Penseelwinnares Tolman klein en fijn getekend, geaccentueerd met zwarte, dunne lijntjes. De illustraties nodigen uit tot kijken, zoeken en speuren totdat je vindt wat er in de korte tekst over het dier wordt verteld. De teksten naast de prent staan in een vrij dunne letter die daardoor goed aansluiten bij de illustraties. De naam van…Lire la suite

Springende pinguïns en lachende hyena's

In dit fraai uitgegeven boek primeren de tekeningen. Bij vijftig paginagrote, zeer mooie prenten van evenveel dieren, staan korte leuke weetjes over al deze dieren. Wist je dat de Sumatraanse tijger zwemvliezen heeft en 25 km achter elkaar kan zwemmen? Heb je ooit gehoord van de Morpho? Dat is één van de grootste vlindersoorten met een vleugelwijdte tussen twaalf en twintig cm. Hij voedt zich niet met nectar uit bloemen maar verkiest het sap van rottende vruchten en kadavers. Je verneemt dat er ongeveer 330 soorten schildpadden bestaan en dat sommige soorten met gemak 150 jaar worden. De oudste schildpad ooit zou 255 jaar geworden zijn. (Er staat wel niet bij hoe men dat kan weten!)
Het is vooral een mooi en leuk kijkboek. Het heeft een lintje en het verdient er ook een!

Suggestions