Livre
Néerlandais

Ik ben, ik ben, ik ben : zeventien keer rakelings langs de dood

Maggie O'Farrell (auteur), Lidwien Biekmann (traducteur)

Ik ben, ik ben, ik ben : zeventien keer rakelings langs de dood

Titre
Ik ben, ik ben, ik ben : zeventien keer rakelings langs de dood
Auteur
Maggie O'Farrell
Traducteur
Lidwien Biekmann
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
I Am, I Am, I Am : seventeen brushes with death
Éditeur
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2018
271 p. : ill.
ISBN
9789038805030 (paperback)

Plusieurs langues:

Commentaires

Maggie's hartenklop

Autobiografie. Ook al voel je de ijzige hand van de dood op elke bladzijde, toch schreef Maggie O'Farrell een extreem levendige autobiografie. Ik ben ik ben ik ben is een lofzang op het leven.

Wie op het nippertje aan de dood ontsnapt, kan verstijven door die ervaring en voortleven in een wolk van angst. De dood vooral niet opnieuw uitdagen, is dan het idee. Maggie O'Farrell (45) is van de tegenovergestelde aanpak. Als kind kwam de dood haar leven meermaals binnengewalst, maar dat joeg de schrijfster in spe geen schrik aan. Integendeel, net omdat ze op haar achtste bijna overleed aan een virale infectie ontpopte ze zich tot een durver, een avonturier.

O'Farrell reisde naar exotische bestemmingen, zwom de woeste zee in zonder te overwegen of er gevaar dreigde. In Ik ben ik ben ik ben. Zeventien keer rakelings langs de dood getuigt ze over al die momenten dat het bijna misging. En ja, enkele van die bijna-doodervaringen vonden plaats op exotische locaties. Water speelt in verschillende confrontaties met de dood een rol. Zo liet O'Farrell liet zich als tiener uitdagen om 's nachts in donker zeewater te springen. Pas toen ze onder het wateroppervlak zat, herinnerde ze…Lire la suite

Doordat de auteur op jonge leeftijd dicht bij dood komt vanwege haar ziekte (Encefalitus) en daarna volledig herstelt, ontwikkelt ze een honger om alles uit het leven te halen dat erin zit. Dus wandelt ze over afgelegen bergpaden, springt van hoge kademuren, reist ze alleen rond en vertelt ze op meeslepende wijze hoe dun de scheidslijn tussen leven en dood kan zijn. In zeventien verschillende hoofdstukken, alle genoemd naar het betreffende lichaamsdeel, behandelt ze haar bijna-doodervaringen op een niet-chronologische wijze, waardoor je als lezer verrassende overlappingen tegenkomt. Haar ervaringen variëren van dwaasheden tot toeval en pech, tot aan onthutsende gebeurtenissen die diepe sporen nalaten. De auteur heeft zeven romans op haar naam staan en schreef dit memoir voor haar dochter, die heftige allergische aanvallen heeft, zodat zij zich niet alleen voelt in het weerstaan van de dood. Hoewel de ervaringen uniek lijken (we ontmoeten immers niet allemaal een moordenaar of zitten i…Lire la suite

Rakelings langs de dood

In origineel memoir grijpt O'Farrell bijnadoodervaringen aan om te filosoferen over het leven.

We denken er liever niet al te vaak aan. Onze sterfelijkheid. Maar in 'Ik ben ik ben ik ben', de titel komt uit 'The Bell Jar' van Sylvia Plath, drukt de Ierse schrijfster Maggie O'Farrell ons zonder mededogen met onze neus op dat onherroepelijke feit.

We zijn vaak dichter bij de dood dan we denken en hoe vaak zijn wij - en onze geliefden en kinderen - er eigenlijk maar net aan ontsnapt? Hoe vaak scheerden wij zonder dat we het wisten rakelings langs die afgrond? Hoe vaak is het niet voorgekomen dat die vrachtwagen ons net niet raakte? Als u dit leest, is het al die keren in elk geval nét goed gegaan.

O'Farrell heeft zeven romans op haar naam staan, met 'Ik ben ik ben ik ben' waagt ze zich voor het eerst op het autobiografische pad. Ze heeft haar levensverhaal opschreven aan de hand van zeventien bijna-doodervaringen.

"Ieder van ons heeft amnestie gekregen, leeft in geleende tijd, we plukken de dag, ontlopen ons lot, glippen door het oog van de naald, en…Lire la suite

À propos de Maggie O'Farrell

Maggie O'Farrell, née en 1972 à Coleraine, en Irlande du Nord, est une romancière et journaliste britannique contemporaine. Dans ses œuvres, elle met l'accent sur la psychologie des personnages, ainsi que sur le va-et-vient incessant de la vie qu'elle symbolise par le biais des nombreux voyages accomplis par ses personnages et par son écriture fragmentée.

Biographie

Née en Irlande du Nord, Maggie O'Farrell grandit successivement au pays de Galles et en Écosse.

Après des études littéraires à l'université de Cambridge, elle exerce de nombreux emplois, notamment celui de critique littéraire. Face au succès de son premier roman, elle prend la décision d’abandonner sa carrière de rédactrice en chef des pages littéraires de l’Independent on Sunday pour se consacrer à l’écriture.

Elle est mariée avec l'écrivain William Sutcliffe et v…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions