Een wanhopig jong stel krijgt een huis, baan en nieuw leven aangeboden mits ze om de maand hun nieuwe woning een maand lang verruilen voor een gevangeniscel.
Titre
Als laatste het hart
Auteur
Margaret Atwood
Traducteur
Lidwien Biekmann Tjadine Stheeman
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The heart goes last
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2015
381 p.
ISBN
9789044628876 (paperback)

Plusieurs langues:

Commentaires

Zonder hartslag

Margaret Atwood laat seksrobots los op haar personages in haar matige roman Als laatste het hart.

De tijden zijn bar, zo bar dat sommigen het bloed van hun baby aan de bloedbank verkopen voor wat cash. Stan en Charmaine leven in hun auto, hun enige bezit. 's Nachts vrezen ze de plunderaars die overal rondhangen. Tijdens de crisis, die Atwood niet nader specificeert, verloor Stan zijn baan en het jonge echtpaar diende zijn huis te verkopen. 'Hun auto vormde de enige barrière tussen hun en verkrachting door een bende', schrijft Atwood in het begin van Als laatste het hart.

Charmaine heeft een luizenbaantje in een bar zodat ze niet omkomen van de honger. Dan doet er zich een kans voor: wanneer de twee deelnemen aan het Positron Project hoeven ze zich nooit meer zorgen te maken over geld of geweld.

Voor internetboekhandel Amazon schreef Atwood een reeks verhalen. Veel actie, een vleugje dystopie en een knipoog naar het noirgenre, daar draaide het om. De reeks was lichter dan Atwoods toekomstromans Het verhaal van de dienstmaagd, Oryx en Crake enHet jaar van de vloed. De…Lire la suite

Deze dystopische roman (over een denkbeeldige, akelige samenleving) groeide uit de serie korte verhalen die Atwood (1939 en een van Canada's belangrijkste auteurs) voor de reeks Kindle singles van Amazon schreef. Net als in ‘Oryx en Crake’ (2003)* ziet de nabije toekomst er weinig verfrissend uit: de economische crisis slaat onverbiddelijk toe, het jonge paar Stan en Charmaine verliezen baan en huis. Ze leven in hun auto, belaagd door nachtelijke plunderaars. Tot ze deelnemen aan het Positron Project, waarin mensen in een beurtrol een maand in een comfortabel huis en een maand in de gevangenis doorbrengen. Vergeleken bij Atwoods bejubelde dystopische roman ‘Het verhaal van de dienstmaagd’ (1987) is dit boek minder krachtig opgebouwd, komen de personages minder tot leven en klinken sommige grapjes zoutlozer. Maar het blijft een toegankelijke, vlot geschreven, bij momenten scherp ironische toekomstroman over de maakbaarheid van het menselijk geluk.

À propos de Margaret Atwood

Margaret Eleanor « Peggy » Atwood, née le 18 novembre 1939 à Ottawa (Ontario, Canada) est une romancière, poète et critique littéraire canadienne. Elle est l'une des écrivaines canadiennes les plus connues, en particulier pour son roman La Servante écarlate (The Handmaid's Tale), publié en français en 1987, qui est adapté au cinéma sous le même titre par Volker Schlöndorff en 1990 et en série télévisée sous le titre The Handmaid's Tale : La Servante écarlate en 2017.

Biographie

Née à Ottawa, Ontario, Margaret Atwood est la fille de Carl Edmund Atwood, zoologue, et de Margaret Dorothy Killiam, nutritionniste. Par le métier de son père, Margaret Atwood passe la majeure partie de son enfance entre les forêts du Nord du Québec, Sault-Sainte-Marie, Ottawa et Toronto.

Elle commence à écrire…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions