Livre
Néerlandais

De droom van Baudelaire

Roberto Calasso (auteur), Els Van der Pluijm (traducteur)
Essay over de Franse dichter Charles Baudelaire (1821-1867), met name zijn relatie tot de schilderkunst van het Second Empire.
Titre
De droom van Baudelaire
Auteur
Roberto Calasso
Traducteur
Els Van der Pluijm
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
La folie Baudelaire
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2013
366 p. : ill.
ISBN
9789028425019 (paperback)

Commentaires

In De droom van Baudelaire komt Roberto Calasso terug op thema’s die hij reeds aankaartte in De literatuur en de goden (2001), zoals de ambigue manier waarop Baudelaire de vernieuwing in de kunst belichaamde.
Het herkennen van de klassieke schoonheidspotentie in het culturele verval van het romantisme was voor Baudelaire de aanzet voor het nieuwe. Zijn beleving van Parijs in de vroege industriële fase, zijn beschrijving en evocatie van de tot koopwaar vervallende mens en de daarmee gepaard gaande herdefiniëring van het ‘sterke individu’, dat alles is door Walter Benjamin uitvoerig gedocumenteerd. Opmerkelijk genoeg citeert Calasso slechts enkele keren Benjamin; de lezer voelt in dit boek Calasso’s niet geringe ambitie om door te dringen in suggestieve substraten in het dichtwerk van Baudelaire.
Een van die substraten is dat van de toenmalige schilderkunst. Al vroeg had Baudelaire zich ontpopt tot een fijnzinnig commentator van de Parijse Salons d’Automne, en had te…Lire la suite
Centraal in deze diepzinnige studie staat de Franse dichter Charles Baudelaire, auteur van de beroemde dichtbundel 'Les Fleurs du Mal', prozagedichten en kunstkritieken. Naast een (terloopse) levensbeschrijving wordt een interpretatie geven van diens 'metafysische antenne' die hem in staat stelde verbanden te leggen tussen diverse soorten indrukken en artistieke expressies. Hiervoor wordt het dichtwerk van Baudelaire verklaard en in een context geplaatst, maar wordt er vooral aandacht besteed aan de schilders die hem intrigeerden: Ingres, Delacroix, Constantin Guys, Degas en Manet. Het boek is opgezet als een erudiete en fraai geïllustreerde causerie waarin de gids als een enthousiaste 'touche à tout' met veel verrassende citaten diverse zijpaden betreedt en zijn toehoorders soms naar adem laat happen. Meer nog dan de zoveelste Baudelaire-studie is het een boeiend overzicht van de schilderkunst van het Second Empire. Uitstekend vertaald.

À propos de Roberto Calasso

Roberto Calasso, né le 30 mai 1941 à Florence (Italie) et mort le 28 juillet 2021 à Milan, est un écrivain et éditeur italien.

Il est l'époux de l'écrivaine suisse d'expression italienne Fleur Jaeggy.

Biographie

Après avoir fréquenté le lycée classique, Roberto Calasso passe sa thèse avec Mario Praz sur I geroglifici di Sir Thomas Browne (Les Hiéroglyphes de Sir Thomas Browne).

À 21 ans, sur les instances de son ami et mentor Roberto « Bobi » Bazlen, il rejoint la maison d’édition Adelphi, dont il devient le directeur éditorial en 1971, puis conseiller délégué en 1990 et, enfin, président en 1999. En 2004, il devient visiting professor à l’université d’Oxford pour la chaire de littérature européenne comparée…En lire plus sur Wikipedia