Een lerares op een zwarte middelbare school wordt door een leerling met een mes bedreigd; als zij wordt vermoord, zijn de mensen uit haar omgeving ervan overtuigd dat hij de moordenaar is.
Titre
Schaduwzuster
Auteur
Simone van der Vlugt
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2020 | Autres éditions
339 p.
ISBN
9789026353093 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Simone Van De Vugt verwierf eerder vooral in Nederland bekendheid als jeugdboekenschrijfster, en in 2004 genoot haar eerste thriller De reünie veel bijval. In Schaduwzuster vervolgt de auteur de eerder ingeslagen weg, waarbij dagelijkse voorvalletjes uit onze hedendaagse samenleving als uitgangspunt worden genomen voor een flinke dosis onderhuidse spanning, zonder dat zulks steeds moet ontaarden in bloed of geweld. De neiging bestaat om werken als Schaduwzuster te duiden als een keuken-en-tuin-thriller, ware het niet dat we daarmee afbreuk zouden doen aan de zorgvuldig opgebouwde structuur van de personages, de knap opgezette intrige en de erg realistische en herkenbare sfeer.

Marjolein, het hoofdpersonage, is lerares op een VMBO-school in Rotterdam, een school die druk bezocht wordt door kinderen van allochtonen en waar de problemen nooit van de lucht zijn. Marjolein is evenwel idealistisch ingesteld en haar engagement maakt haar tot een prima leerkracht, …Lire la suite
De idealistische Marjolein, getrouwd met Raoul en moeder van Valerie, is docente Nederlands aan het Rotterdams College, een zwarte middelbare school. Op een dag wordt ze in de les door Bilal Assrouti, een negentienjarige scholier, met een mes bedreigd. Er volgen meer nare incidenten en als Marjolein wordt vermoord, zijn de mensen uit haar omgeving ervan overtuigd dat Bilal de dader is. Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven: vanuit het gezichtspunt van Marjolein, afgewisseld door dat van haar tweelingzus Marlieke. Vlot geschreven psychologische thriller.

À propos de Simone van der Vlugt

CC BY-SA 4.0 - Image by Gdfb

Simone van der Vlugt (Hoorn, 15 décembre 1966) est une auteure néerlandaise, principalement connue pour ses thrillers et ses romans historiques, dont certains appartiennent à la littérature d'enfance et de jeunesse.

Cinq de ses romans ont été publiés en français : La Mémoire assassine (2010, Presses de la Cité), Bleu de Delft (2018, Éd. Philippe Rey), Neige rouge (2019, Éd. Philippe Rey), La Maîtresse du peintre (2020, Éd. Philippe Rey) et La Fabrique (2021, Éd. Philippe Rey).

Biographie

Simone van der Vlugt se passionne pour la littérature dès son plus jeune âge et rêve de devenir écrivain. Inspirée par les romans historique pour la jeunesse de Thea Beckman (1923-2004), elle envoie, dès l'âge de 13 ans, ses premiers manuscrits à un éditeur qui les refusent, tout en encourageant…En lire plus sur Wikipedia